En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

söndag, augusti 07, 2005

Den osolidariske Christian Olsson

I fredags hörde jag en låt som var SÅ talande för den svenska mentaliteten att jag blev riktigt äcklad. Låten ifråga heter Christian Olsson och är skriven av gruppen Sibiria. Det är dock inte tal om någon hyllning till Olssons sportsliga framgångar, utan ett ifrågasättande av trestegshopparens solidaritet.

Ty, att Olsson valt att bosätta sig i Monaco är, enligt bandet, en rent illojal handling. De ifrågasätter varför han inte bor kvar i Sverige och ger tillbaka till det land som gett honom så mycket. Svara på den frågan kan bara atleten själv göra. Personligen tycker jag dock som så att det är Olsson som gett vårat land mycket och inte vice versa. Vi borde vara stolta över hans prestationer i sandlådan, och att han är smart nog att fly Sverige för att inte behöva betala förmögenhetsskatt.

Istället borde Sibirias låt heta ”förmögenhetsskatten”, och ifrågasätta varför Sverige är dumma nog att behålla denna destruktiva symbolskatt som gör att våra idrottsstjärnor (och alla andra med mindre eller större förmögenheter för den delen) indirekt tvingas flytta utomlands. Konsekvensen av skatten blir bara att våra tillväxtbolag går miste om riskkapital, och allt som detta medför.

7 Comments:

At tisdag, augusti 09, 2005 4:10:00 em, Blogger Christian D. said...

Det är naturligtvis ingen som tvingar dem att flytta. De väljer själva att flytta -- för att tjäna pengar. Genom att dra nytta av skatteintäkter via idrotten och sedan vägra att bidra till nästa generation anser jag att de är osolidariska.

 
At tisdag, augusti 09, 2005 10:32:00 em, Anonymous Anonym said...

yeah yeah....det e osolidariskt. tänk på alla tränare i idrottssverige som ställer upp ideellt(för det gör alla ungdomstränare o fler därtill). sen så är inte idrottsarenorna helt gratis heller. själv utbildar jag mig på universitet nu för att få ett bra och tryggt liv. jag borde ha en större anledning att flytta eftersom jag tjänar mkt mindre än mr c. men om folk som arbetar i sverige sticker så kommer landet att gå under.
du borde gå om dina samhällslektioner christian.

Anders Lirledahl

 
At onsdag, augusti 10, 2005 9:58:00 fm, Anonymous Anonym said...

Du anser alltså att personer som faktiskt har pengar, som kan ge tillbaka utan att de skadar deras ekonomi, borde flytta utomlands istället för att hjälpa upp Sveriges ekonomi till det bättre? Du tycker det är helt okej att ensamstående mammor med flera barn och två jobb ska betala ännu mera skatt och i slutet ändå inte ha tillräckligt med pengar kvar? Christian Olsson tävlar väl för sverige gör han inte? Borde han då inte bo kvar i Sverige? Jo, det tycker nog jag faktiskt.

 
At onsdag, augusti 10, 2005 12:35:00 em, Anonymous Anonym said...

Självklart är CO osolidariskt. Vilka var det som hjälpte honom att lyckas? Jag gissar starkt på Sverige. Det var här han fick sin utbildning, här han tränades. Det är från svenska idrottsförbundet han får lön genom de medaljer och rekord han tar. (Vilket inte är lite pengar) Det är Sverige som från att han tog sitt första steg som har hjälpt honom att bli den han är. Sen när han har pengar så sticker han bara, och det skulle inte förvåna att han skulle komma tillbaka för att använda den svenska vården som han naturligtvis inte får betala något för. Eftersom vi har skatter som betalar detta. Tyvärr betalar ju inte CO något.

 
At fredag, augusti 12, 2005 3:32:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag tycker att stödet samhället visar idrottsstjärnor borde vidgas.

Varför betalade vi tex inte Abbas och Roxettes Turnebuss, repning och manager. Kultur är ju lika viktigt som sport.

En annan slags förmåga att stödja är ju såna som är bra på affärer - dom är ju viktiga för Sverige - PG Gyllenhammar borde ha haft massör och tränare under unga år.

Var inte avundsjuka på Christian Ohlson - ge pengar till folk som är bra på nåt - dom behöver det ju så väl!!

 
At lördag, augusti 13, 2005 1:51:00 fm, Anonymous Anonym said...

Saken är väl att det inte riktigt går att jämföra idrottsmän med affärsmän som flyttar utomlands. I Christian Olssons fall handlar det om en snubbe som staten sprutat in pengar i; läkare, idrottspsykologer, tränare, allt möjligt. När han sedan börjar håva in storkovan på att hoppa tre hopp väldigt, väldigt långt så flyttar han till Monaco för att tjäna mer.

Visst kan man säga att han ger Sverige PR, men då kan man ju också säga att svenska staten borde betala t.ex The Hives turnékostnader, men bandet får behålla alla intäkter själva. De ger ju också Sverige PR, eller?

Och sen är det frågan hur mycket PR Mr. Olsson kommer ge oss om tre år, när han inte hoppar lika långt längre och/eller har dragit in tillräckligt med stålars för att slå sig ner för gott i Monaco och bli front för ett företag som syr hans namn på kalsonger.

Sen har vi ju folkhälsoargumentet. Att "svenskar blir mer hälsosamma av att se och inspireras av Klüft och Olsson" m.m.
Folkhälsa kommer inte av att kasta ett spjut riktigt riktigt långt, eller hoppa tre steg. Det kommer snarare av att röra sig mer i vardagen, eller åtminstone hoppa fyra steg åt gången om man nu vill bli sund.

/P. Lizard

 
At onsdag, augusti 17, 2005 12:15:00 fm, Anonymous Anonym said...

Förmögenhetsskatten drar heller inte in några pengar till staten i princip. Eller rättare sagt det pengar som den skatten drar in hade bara kommit in på annat sätt ifall förmögenhetsskatten avskaffades. Tex skatt på kapitalvinst, enorma summor kapital skulle tas hem till sverge och flykten av kapital skulle bli betydligt mycket mindre. men som sagt förmögenhetsskatten är(har iaf varit) en hjärtefråga för sossarna. Men inom en snar framtid kommer även den att avskaffas. Se vad som hänt med andra ideologiskt viktiga skatter(arvs, gåvoskatten)

 

Skicka en kommentar

<< Home