En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

lördag, juni 18, 2005

UEFA-presidenten Lennart Johansson i manshatar-feministernas skottglugg

UEFA-presidenten Lennart Johansson har hamnat i manshatar-feministernas skottglugg. Detta för att han i en intervju med BBC påstått att han tycker att kvinnofotbollen har mycket att förbättra vad gäller att marknadsföring.

Såvida jag förstår så grundar sig upploppet på en felcitering. Bloggaren Annica Tiger, på vems sida jag uppenbarade ilskan gentemot ett Johansson-uttalande, refererade till en BBC-intervju där vederbörande påstås ha sagt att:
”Companies could make use of a sweaty, lovely looking girl playing on the ground. It would sell.”.
På BBC:s hemsida finns dock intervjun i dess hela form och där man, om man besitter någon form av källkritik, kan konstatera att Mr. Johansson har blivit felciterad. Johansson säger där:
“…There are also many companies who could make use of the fact that if you see a girl playing on the ground when they’re sweetie and in the rainy weather and coming out of the dressing-room lovely looking. …They should concentrate on the sponsoring, there must be a lot to do there.”.

Undra om Tiger fortfarande vill kvarstå vid följande utlåtande tagit från hennes blog:
” Kvinnliga fotbollsspelare måste bli snyggare och mer attraktiva för att dra till sig fler sponsorer, enligt presidenten i UEFA Lennart Johansson. De bör bära kvinnligare (sexigare?) dräkter. De ska göra sig bättre på bilder, inga underbett eller uppnäsor här inte, eller? De ska komma ut ur duschen vackra, fräscha och snygga för intervjuer.”.

Ty, vart någonstans säger han att ”Kvinnliga fotbollsspelare måste bli snyggare och mer attraktiva för att dra till sig fler sponsorer”? Vad gäller kläderna som Johansson tycker bör vara mer kvinnliga (i Tigers egna vilda fantasi; sexigare), så tyckte han att de borde ha mer kvinnliga färger. Dessutom så förkastade han FIFA-presidenten Sep Blatters förslag på att shortsen skulle bli kortare, och kallade det för ett dåligt skämt (ordagrant översatt).

Är det måtte tro så att feministerna är så fel ute i sina påståenden om de kvinnoföraktande männen att de tvingas förvanska våra uttalanden?

1 Comments:

At måndag, juni 20, 2005 8:04:00 em, Anonymous Anonym said...

Men du lilla gubben, varför måste tennisspelande tjejer bära kjol eller klänning? Det är skillnad mellan männens och kvinnornas kläder i en del sporter. Och detta är ju okej om man som person själv valt att bära dessa kläder, men om man blir påtvingad vissa kläder bara för att man tillhör ett visst kön så är det FEL! Men som du säger är det fel av tjejen som du tagit citatet av att felcitera, man måste vara väldigt noga med att vara källkritisk. Men något som Lennart Johansson däremot har sagt är att "avklädda tjejer säljer" och vem kan neka till detta! Men det är inte hans egen åsikt utan det är sanningen. *Tyvärr* Och jag håller med dig att det är tragiskt att feministerna misstolkar vissa personers uttalande bara för att få fram en debatt! Det hjälper inte oss utan det kan däremot i framtiden bli mycket negativt för feminismen! Vi behöver inte hitta på problem, de finns där ändå.

 

Skicka en kommentar

<< Home