En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

onsdag, juni 08, 2005

God bless America!

Johan Ingerö, nyss hemkommen från New York, skriver på sin blog väldigt träffande om USA i allmänhet och NYC i synnerhet. Ytterst läsvärt!

Jag stödjer de tester som Ingerö presenterar till 100 %. Jag har själv bott i USA under ett år, och förärades ett veckolångt besök i ”The Big Apple”, som förövrigt otvivelaktigt är världens bästa stad. Faktum är att man inte kan annat än att älska ett land som är så befriat från sossepesten.

För en snubbe från Norrland, där man indoktrineras till att bli en socialist redan genom modersmjölken, blev landet ”over there” en riktig kulturkrock. Klasskillnaderna var mer visibla, poliser fanns i så gott som varje gathörn, momsen var inte inkluderad i priset, att handla var billigt, kostnaden för att köra bil var aldrig något som diskuterades när någon ”roadtrip” planerades och näringslivet blomstrade- för att nämna några få.

Jag anpassade mig dock ytterst snabbt till ”the american way of life”, och kallas numera av mina svenska kompisar för en ”wannabe-amerikan”. En för dem föraktfull titel, som jag dock med stolthet bär. Det har gått så långt att jag funderat på att köpa en amerikansk flagga med avsikten att flagga med den på ”independence day”. Mina föräldrar ogillar dock idén, då är av åsikten att frihetsflaggan ofta associeras till raggargemenskapen i detta avlånga land. Nog för att det förmodligen är sydstatsflaggan de har i åtanke, men om inte annat så skulle väl grannarna gå bärsärkargång för att våran tomt därmed inte blir ”estetiskt tilltalande”.