En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

fredag, maj 20, 2005

Viva la revolucion!

Idag startar en demokratikonferens på Kuba arrangerad av La asamblea para promover la sociedad civil (APSC). Dess svenska översättning blir ”Församlingen för att stödja framväxten av ett civilt samhälle”. Församlingen utgörs, enligt DN, av 350 organisationer, och skall nu träffas för finna en lösning på hur man skall åstadkomma ökad frihet och demokratisering i den totalitära kommuniststaten.

I en kommentar från landets president, den av vänstern hyllade Fidel Castro, angående konferensen bekräftas regeringens syn på ökad frihet. Castro kallar, enligt DN, dissidenterna för USA:s legoknektar och förrädare som ska få ett ”energiskt och adekvat svar”. Fängelse är en trolig påföljd. Bara i april 2003 dömdes 73 stycken människor med åsikter andra än regimens till totalt 1400 års fängelse.

Konferensen är ett väldigt positivt tecken, då Castroregimen konstant inskränker kubanernas mänskliga rättigheter. Så sent som den 10:e januari i år så blev innehavandet av en Internetuppkoppling förbjudet för ”vanliga människor”. Sedan tidigare finns bland annat lag 88, Ley de Protección de la Independencia Nacional y la Economía de Cuba, som tillexempel förbjuder kubanerna från att samarbeta med utländsk media i någon form i strävan efter att destabilisera landet och förstöra den socialistiska staten.

Viva la revolucion! Ehh… alltså den nu pågående.