En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

söndag, maj 22, 2005

Persson vill inskränka i pressfriheten

Göran Persson gjorde igår på S-kvinnornas kongress i Eskilstuna klart att han kan tänka sig inskränkningar i pressfriheten för att komma tillrätta med det, enligt statsministern, ”…förnedrande, fördummande, nästintill pornografiska utbud vi ser i vissa medier.”.

Till TT säger Persson att:
” - Var helst du går i Sverige i dag ser du bilder på unga kvinnor, näst intill avklädda. Det används som ett kommersiellt argument för att sälja varor. Det är förnedrande. Om självsaneringen saknas blir lagstiftning alternativet.”

I klartext så säger statsministern med andra ord att om medierna inte avsexualiserar sitt utbud frivilligt så kommer han att tvinga dem att göra det genom lagstiftning. Persson kan alltså tänka sig att censurera tidningar som inte faller regeringen i smaken.

Att bestämma vad som skall tryckas i de respektive tidningarna är i ett demokratiskt samhälle den ansvarige angivarens uppgift och inte regeringens. En nödvändighet för att ett samhälle skall vara demokratiskt är att medierna inte fungerar som statens knähund, utan är en nagel i ögat på vederbörande. Måste således medierna ”självsanera” sig själva efter påtryckningar från regeringsmakten är detta en inskränkning i pressfriheten.