En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

torsdag, juni 30, 2005

Hägglund vill lagstifta om civilkurage

”Var och en ska göra det som man utifrån situationen och sin egen förmåga kan göra, när en medmänniska befinner sig i nöd”- annars begår man ett brott. Detta är ett av de förslag Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterade i sitt bitvis väldigt fina tal på Kd:s kongress i Skövde. Detta för att, enligt Hägglund, stilla ”behovet av återuppväckt civilkurage”. Hur lagstiftningen skall se ut är dock ännu ett enda stort frågetecken. Enligt Dagens Nyheter vill Hägglund att en utredning skall bestämma detta.

Intressant och idiotiskt på samma gång. Civilkurage är naturligtvis något som bör värdesättas i ett samhälle. De som räddar en kvinna undan ett våldtäcksförsök, eller räddar en baby från ett brinnande hus är självskrivna hjältar. Men en lagstiftning som gör det olagligt att inte intervenera efter förmåga skulle bli diffus och ta bort hjältestämplingen till förmån för svartlistning.

Vad är egentligen efter förmåga? Skall det i lagtexten inkluderas någon form av fysiskt attribut-index som avgör hur en person med ett visst värde skall agera för att hålla sig inom lagens långa arm? Och om man av någon anledning- förutom rädsla- inte vill ingripa? Till exempel on man vid ett bråk vet att de deltagande är skithögar och att de bråkar om en skitsak? Är det då verkligen rimligt att man skall måsta riskera liv och lem i ett försök till att bryta slagsmålet? Mitt svar är hell no. Jag är utrustad med ett så kallat samvete, och agerar när detta tvingar mig till agera.

1 Comments:

At torsdag, juni 30, 2005 11:12:00 em, Anonymous Anonym said...

Skojig man. Sverige är ett land där många inte ens vågar vittna *efteråt* på grund av det obefintliga skyddet de får av samhället. Det är inte alls konstigt att folk är blinda, döva och drabbas av bristande minne.

 

Skicka en kommentar

<< Home