En norrlänning$ tankar om allt och inget

Öldrickande nyliberal sportfåne med siktet inställt på Tyskland 2006.

söndag, juni 26, 2005

Utmärkt förslag från LUF

Liberala Ungdomsförbundet har i veckan kommit ut med en, i stora drag, utmärkt rapport betitlad ”Frihet i Mellanöstern- drömmen om frihet från Marocko till Iran”. I rapporten presenteras 20 krav för ett demokratiskt Mellanöstern där jag speciellt fastnade för en punkt; punkt tre. Den lyder:

”Sverige bör bidra mer till återuppbyggnaden av Irak. Svenska företagsdelegationer bör besöka den nya ledningen i Irak. Den svenska ambassaden i Irak bör öppnas snarast. Sverige bör skicka militärt stöd för att bidra till att skapa fred i landet.”.

Ett väldigt intressant, och i vårt genomsossealiserade land, radikalt förslag. Inte bara att skicka militärt stöd, utan också att ge någon form av ”kapitalistiskt bistånd”. Alltså att låta svenska företag etablera sig på den irakiska marknaden, och därigenom erbjuda irakierna jobb. Denna punkt ger garanterat vänstern allergiutslag; då de tenderar att bara vilja ge massa pengar (läs: vanligt hederligt bistånd) för att undvika att ”exploatera den inhemska marknaden”.

Vad svenska företag, tillskillnad från svenskt bistånd, skulle kunna erbjuda är långsiktighet. Svenska företag skulle genom löneutbetalning möjliggöra för irakierna att via skatt själva finansiera uppbyggandet av en nattväktarstat, och- om de så väljer- en mer omfattande offentlig sektor. Det är vad som kallas för globaliseringen; och vad som gett Kina och Hong Kong- för att ta några exempel- deras nuvarande välstånd och ständiga ekonomiska tillväxt.